Instalarea sistemelor de supraveghere video trebuie făcută doar de firme licențiate IGPR.
Este obligatorie semnarea unui contract de mentenanță și service cu o firmă licențiată IGPR.
Televiziune cu circuit închis (CCTV – din engleză (closed-circuit television)), de asemenea, cunoscut sub numele de supraveghere video, este utilizarea de camere video pentru a transmite un semnal la un anumit loc, pe un set limitat de monitoare. Aceasta diferă de la televiziune în care semnalul nu este transmis în mod deschis, deși se poate angaja punct la punct (P2P), punct la multipunct (P2MP), sau ochiuri cu fir sau legături fără fir. Deși aproape toate camerele video se încadrează în această definiție, termenul este cel mai adesea aplicat la cele utilizate pentru supraveghere în zonele în care ar putea avea nevoie de monitorizare, cum ar fi baruri, bănci, cazinouri, școli, hoteluri, aeroporturi, spitale, restaurante, instalații militare, magazine și alte zone unde este necesară securitatea. Video-telefonia rareori este numită „CCTV”, dar utilizarea de video în învățământul la distanță, în cazul în care este un instrument important, este de multe ori numită așa.
Supravegherea publică folosind CCTV este comună în multe zone din întreaga lume. În ultimii ani, utilizarea de camere video purtate pe corp a fost introdusă ca o nouă formă de supraveghere. Supravegherea video a generat o dezbatere semnificativă privind echilibrarea utilizării sale cu dreptul persoanelor la viață privată, chiar și atunci când se află în public.
În instalațiile industriale, echipamentele CCTV pot fi folosite pentru a observa părți ale unui proces de la o cameră de control centrală, de exemplu, atunci când mediul nu este potrivit pentru om. Sistemele CCTV pot funcționa în mod continuu sau numai după cum este necesar pentru a monitoriza un anumit eveniment. O formă mai avansată de CCTV, utilizarea înregistratoarelor video digitale (Dvr-uri), poate oferi înregistrare, pentru mulți ani, cu o varietate de calitate și performanță și caracteristici suplimentare (cum ar fi de detectarea mișcării și alerte e-mail). Mai recent, camere IP descentralizate, unele echipate cu senzori de imagine, suportă înregistrarea direct la dispozitivele de stocare atașate la rețea sau la memoria flash internă, asigurând astfel o funcționare complet autonomă.
Componentele unui sistem de supraveghere video
Atunci cand se doreste achizitionarea unui sistem de supraveghere, trebuie sa se tina cont de:
- digital video recorder (DVR) in cazul sistemelor de supraveghere video analogice, TurboHD, HDCVI, AHD, respectiv network video recorder (NVR) in cazul sistemelor de supraveghere digitale;
- numarul si tipul de camere de supraveghere (de exemplu, daca se alege un DVR HDCVI implicit vor trebui folosite camere HDCVI)
- locul unde vor fi amplasate camerele, daca se doreste sau nu supravegherea pe timp de noapte, precum si distanta supravegheata pe timp de noapte;
- capacitatea hard disk-ului;
- alimentatoare pentru camere sau sursa de alimentare comuna;
- mufe alimentare;
- mufe semnal video (in functie de cablul care va fi folosit la instalarea camerelor, exista mufe BNC pentru cablul coaxial sau Balun pentru cablu FTP);
- optional: UPS (pentru supravegherea continua in cazul unei caderi a energiei electrice);
- alte accesorii (doze pentru mufe, dibluri, suruburi autofiletante, coliere plastic)
Un DVR sau NVR se alege in functie de numarul de camere, daca sunt necesare 5 camere de supraveghere se va alege un DVR cu 8 canale, un DVR cu 4 canale fiind insuficient. Un alt aspect in alegerea unui DVR/NVR il constituie rezolutia de inregistrare si numarul de frame-uri pe secunda, o rezolutie ridicata avand o calitate mai buna a imaginii.
Atunci cand se alege o camera de supraveghere video, se va tine cont de rezolutia dorita, tipul lentilei, precum si alte specificatii. Exista camere de interior sau de exterior, cele de exterior avand o constructie mai rigida, rezistenta la intemperii si antivandal. Daca se doreste supravegherea unei zone apropiate, se va alege o camera cu lentila de 2.8mm, iar cu cat dimensiunea lentilei va creste, unghiul de vizualizare pe orizontala va scadea. Se poate alege o camera cu lentila varifocala care permite reglarea unghiului de vizualizare (in functie de caracteristicile camerei, exista camere cu zoom manual sau cu zoom motorizat). O alta caracteristica importanta o reprezinta distanta de vizualizare pe timp de noapte (IR).
Se va achizitiona un hard disk special conceput pentru sistemele de supraveghere video, capabil sa functioneze 24/7, a carui capacitate se va alege in functie de numarul de camere, tipul inregistrarii (continua sau la detectie miscare).
Camerele pot fi alimentate de la alimentatoare independente sau cu ajutorul unei surse de alimentare, sursa al carei amperaj se va alege in functie de consumul total al camerelor din sistem, fiecare camera avand nevoie de 1A, spre exemplu pentru 5 camere este suficienta o sursa de 12V si 5A.